Γλώσσα          

21-3-2013 : ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΙΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΠΗΓΗ : ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Τις πληγές τους μετρούν οι παραγωγοί στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας και Χαλκιδικής μετά τον ξαφνικό παγετό του περασμένου Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα βερίκοκα, τα επιτραπέζια πρώιμα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα. Μάλιστα σε κάποιες καλλιέργειες δημοτικών διαμερισμάτων της Ημαθίας – σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο – οι ζημιές στα πρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα και στα δαμάσκηνα μπορεί να φτάνουν και το 100%. Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε καταρχήν με τον νέο Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Αργύρη Μποτό ο οποίος μας δήλωσε ότι: «Οι ζημιές που είναι διαπιστωμένες μέχρι στιγμής είναι στην Πέλλα και την Ημαθία, σε καλλιέργειες υπερπρώιμων ροδάκινων, βερίκοκα ποικιλίας “Αουρόρα” και σε κάποιες ποικιλίες δαμάσκηνων».

Και πρόσθεσε: «Το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε διαδικασία παρακολούθησης και επισημάνσεως. Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η διαδικασία αναγγελιών των ζημιών και η υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των. Ο παγετός είναι καλυπτόμενο αίτιο. Θα χρειαστεί κάποιες ημέρες ακόμα για να ολοκληρωθεί η καταγραφή όπου πιθανών θα δείξουν τις ζημιές έχουν πάθει και κάποιες επιπλέον ποικιλίες».

Ημαθία

Από την πλευρά του ο Παραγωγός από την Βέροια και πρώην Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Οι ζημιές είναι στα βερίκοκα, τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα δαμάσκηνα. Αυτή την στιγμή είμαστε στην διαδικασία που βλέπουμε τα κτήματα. Συνήθως οι ζημιές από τον παγετό φαίνονται περίπου τρεις ημέρες μετά. Οι ζημιές έχουν σημειωθεί με επίκεντρο την περιοχή της Αγίας Μαρίνας όπου διατηρώ και τις καλλιέργειές μου». Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου από τις εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι στιγμής «υπολογίζουμε ότι στα πρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα και στα δαμάσκηνα οι ζημιές μπορεί να φτάνουν και το 100%. Στις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιου ροδάκινου η ζημιά υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 80%. Αυτό που μας ανησυχεί πέρα από την ζημιά που ήταν το πρώτο σοκ είναι η αγορά. Για χρόνια τώρα είχαμε μπει για τα καλά στην αγορά της Ρωσίας και ξέρουμε ότι με κάθε ζημιά μπορείς ξαφνικά να “χαθείς”».
Για ζημιές κάνει λόγο και ο παραγωγός από την Ημαθία κ. Αναστάσιος Χαλκίδης. «Υπάρχουν ζημιές και στα βερίκοκα και στα επιτραπέζια ροδάκινα τα οποία βρίσκονται στην ανθοφορία. Ειδικά στα βερίκοκα σε περιοχές των Γιαννιτσών από ότι έχω πληροφορηθεί είναι πολύ μεγάλες. Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ κάνουν ήδη ελέγχους προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές», αναφέρει ο κ. Χαλκίδης.

Πέλλα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου παγετός στην περιοχή των Γιαννιτσών σημειώθηκε στις περιοχές γύρω από τα χωριά Νέος Μυλότοπος, Αχλαδοχώρι, Δροσερό, Αραβησσός, Παλιός Μυλότοπος, Μάνδαλο και οι θερμοκρασία κυμάνθηκε από -1 έως -6 βαθμούς Κελσίου. Ο παγετός είχε συνολική διάρκεια 5 ώρες.
Για την κατάσταση στην περιοχή των Γιαννιτσών μας ενημέρωσε ο κ. παραγωγός, κ. Τάσος Κυραλίδης. Σύμφωνα ε τον ίδιο: «η ζημιά ειδικά στις πρώιμες ποικιλίες του βερίκοκου είναι πολύ μεγάλες σχεδόν ολοκληρωτικές. Σημαντικές όμως είναι και στα βερίκοκα Μπεμπέκου. Στην περιοχή παράγουμε περίπου 10 εκατ. κιλά και η συγκομιδή των πρώιμων (Μπεμπέκου) ξεκινάει περίπου στις 10 Ιουνίου ενώ τα πρώιμα συγκομίζονται από τα τέλη Μάιου. Ζημιά έχει γίνει επίσης και σε πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων».

Χαλκιδική

Ζημιές όχι σε τόσο μεγάλη έκταση όπως στην Ημαθία, την Πέλλα και τα Γιαννιτσά, σημειώθηκαν και στην Χαλκιδική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Χαλκιδικής, κ. Φώτιο Γκλαράκη, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για την έκτασή τους. « χω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν ζημιές στις βερικοκιές αλλά ακόμα δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες για το μέγεθος της ζημιάς. Πάντως βερίκοκα καλλιεργούνται στην περιοχή της Πορταριάς, του Άγιου Μάμα και του Αγίου Παντελεήμονα. Φέτος, ούτως ή άλλως η παραγωγή προβλέπεται να είναι πάρα πολύ μειωμένη αφού εκτός από την ζημιά πέρσι τα δέντρα ήταν πολύ φορτωμένα» σημειώνει ο κ. Γκλαράκης στον ΑγροΤύπο.


« Επιστροφή


Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγένθυση

21-3-2013 : ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΙΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


<Ένωση> Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλκιδικής -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr