Γλώσσα          

27-6-2013 : ΠΟΠ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στις 20 Ιουνίου, την αίτηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής για εγγραφή στον κατάλογο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ονομασίας «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής». Το εν λόγω αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής. Ο νομός της Χαλκιδικής έρχεται πρώτος μεταξύ των νομών της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου στην παραγωγή ελαιολάδου. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται στους 10.000 τόνους, από τους οποίους περίπου 900 τόνοι είναι Αγουρέλαιο Χαλκιδικής.

Ιδιαιτερότητα προϊόντος:

  • Χαμηλή οξύτητα
  • Λαμπερό πράσινο χρώμα
  • Λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρέσκων κομμένων χόρτων, με λεπτή και ευχάριστη πικρή και πικάντική γεύση, το οποίο το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα αγουρέλαια περιοχών και το καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμο
  • Μεγάλη διατηρησιμότητα.

Το φρέσκο Αγουρέλαιο Χαλκιδικής είναι ελαφρά θολό, πράγμα που δεν αποτελεί μειονέκτημα αλλά είναι ενδεικτικό εφαρμογής ήπιων συνθηκών επεξεργασίας του ελαιοκάρπου στο ελαιουργείο.

Διαβάστε τον Κανονισμό της ΕΕ

Διαβάστε τις προδιαγραφές του προϊόντος


« Επιστροφή


Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγένθυση

27-6-2013 : ΠΟΠ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


<Ένωση> Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλκιδικής -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr