Γλώσσα          

31-1-2012 : Προγράμματα Κοινοφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ και για τους ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγρότες, που είχαν εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ το οικονομικό έτος 2010, θα μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ

Από τη στιγμή που οι αγρότες έχουν ασφάλιση ΟΓΑ δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα ανέργων, ώστε να μπορούν να έχουν κάρτα ανεργίας. Αυτό ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι κ.κ. Μ. Σκραφνάκη, Ε. Αυγενάκης και Ζ. Τζηκαλάγιας, σχετικά με τη μη χορήγηση κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Όμως, όπως επισήμανε ο υπουργός, θα δημιουργηθούν ειδικές λίστες από τον ΟΑΕΔ, στις οποίες θα αναγράφονται οι αγρότες που είχαν εισοδήματα το 2010 κάτω από 10.500 ευρώ, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε στη Βουλή τα εξής: «Αναφορικά με τα πρόγραμμα «Δημιουργίας Θέσεων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα», που πρόκειται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα, μπορούν να συμμετέχουν και αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500 ευρώ στο οικονομικό έτος 2010, θα προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη δράση». Αυτό όμως που δεν διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας είναι αν αυτές οι λίστες θα είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή αν τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στο ΙΚΑ θα έχουν προτεραιότητα έναντι αυτών του ΟΓΑ.
 
Να θυμίσουμε ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων 57.400 συνολικά άνεργοι αναμένεται να εξασφαλίσουν απασχόληση για διάστημα πέντε μηνών. Το επίδομα κοινωφελούς εργασίας ανέρχεται σε 625 ευρώ το μήνα.

Στα Προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

1. έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών,
2. δράσεις διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς,
3. υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ.
4. δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.

Η πρόσληψη των ανέργων γίνεται από Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα κι εν γένει κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα), οι οποίοι έχουν συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με τους Φορείς Απασχόλησης.

Ερωτήσεις βουλευτών
Στην ερώτησή του ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ, Ζ. Τζηκαλάγιας, αναφερόταν «στην απόφαση του Ο.Α.Ε.Δ., σύμφωνα με την οποία όλοι οι αγρότες, πάνω από 18 ετών, που είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α., ακόμη κι αν έχουν μηδενικό αγροτικό εισόδημα, δεν μπορούν να αποκτήσουν κάρτα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. ή να ανανεώσουν τις ήδη υπάρχουσες. Έτσι στερούνται πλέον των παρακάτω πλεονεκτημάτων:
α) Δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και να επιδοτηθούν.
β)  Χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στα σεμινάρια κατάρτισης.
γ) Χάνουν τα μόρια που παίρνουν οι άνεργοι, στις προσλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π., για εποχικούς εργαζομένους.
 
Επομένως δε θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση ούτε και για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που προαναγγείλατε πως θα υλοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Επίσης το χρονικό διάστημα από την αίτηση διαγραφής μέχρι την οριστική διαγραφή είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να χάνονται οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων. Όσο για το χρονικό διάστημα επανένταξης στην ασφάλεια του Ο.Γ.Α., ισχύει το ίδιο χρονικό διάστημα, ίσως και μεγαλύτερο. Επιπλέον χάνει και τα δικαιώματα καλλιέργειας, όποιων προϊόντων κατέχει».

Από την πλευρά της η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Σκραφνάκη Μαρία, κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δ. Ρέππα, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, την επιστολή των Δημάρχων Αρχανών-Αστερουσίων, Ανωγείων, Γόρτυνας, Φαιστού, Χερσονήσου, Βιάννου, Μινώα-Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Σφακίων, με την οποία ζητούν να μην εξαιρεθούν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ από τη δυνατότητα έκδοσης κάρτας ανεργίας και άρα από τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους αναφέρουν, ότι «ο αποκλεισμός των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τη δυνατότητα έκδοσης κάρτας ανεργίας και άρα από τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ γίνεται χωρίς κριτήρια κοινωνικά και εισοδηματικά».
« Επιστροφή


Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγένθυση

31-1-2012 : Προγράμματα Κοινοφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ και για τους ΑΓΡΟΤΕΣ


<Ένωση> Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαλκιδικής -- ΚατασκευΞ® ΙστοσελΞ―δων by infocus.gr